2008. június 11., szerda

átlátszófüles szakmai vélemény, filmrészlet



Szakmai vélemény Becsey Zsuzsa „Mese nyusziról, azaz Átlátszófülesről és a jámbor Farkasoroszlánról…” című forgatókönyvéről. („Írta, rajzolta, varázsolta: Becsey Zsuzsa.”)

Ez a film valóban varázslat. A történés, a hangulata, a filozófiája, a grafika, a kivitelezés technikája és az animáció külön-külön is kimondottan eredeti. Nem utánozza a sablonokat, ahogy az manapság szokásos, főleg a mesefilmek esetében.

A képi világ és a megvalósítás technikája:

Már régóta várat magára az, hogy az animációban felhasználja valaki a kompjúter adta lehetőségeket. Ez megtörtént ugyan, de csak a három dimenziós animációban. Azonban ez is csak az ostoba naturalizmusra szorítkozik, így e technika legfőbb felhasználási területe a reklám lett, vagy pedig újabban a giccs műfajába tartozó rajzfilmfigurákat szerkesztik meg három dimenzióban. Ez a „bűvészmutatvány” lett e „szuperanimációsfilmek” egyetlen értelme. A kompjúteranimáció még nem tudott elszakadni attól az egyszerű és átlátszó trükktől, amit a perspektivikus ábrázolási mód, mint hatásvadász szisztéma nyújt. Érdemes arra gondolni, hogy a képzőművészet történetében a szigorúan szerkesztett perspektíva csak egy futó kaland volt. A videoart területén egyes lehetőségeket felkutattak már, de magában a tiszta animációban Becsey Zsuzsának ez a filmterve az első ilyen irányú vállalkozás a világon. És annyira érett és tiszta az elgondolása, mintha számtalan sikeres kísérlet előzte volna meg ezt a filmjét. Becsey Zsuzsának megadatott, hogy első legyen az animációnak egy új /és szükségszerű/ útján. Technikailag már minden megvalósult ahhoz, hogy ez a film elkészülhessen, egyszerű kivitelben, olcsó kompjúterrel is elfogadható technikai színvonalon.

A forgatókönyv:

A mese szép és tiszta. Minden kis történés tele van bizonytalansággal, végtelen finomsággal és szeretettel. Semmi sem biztos a történetben, csak az, hogy két lény találkozik egymással. Nagyon ügyelnek arra, hogy ne zavarják, ne bántsák meg egymást, hogy tiszteletben tartsák egymás vágyait, egymás belső világát. Jól példázza ezt a film utolsó mondata: „És fehérnyuszi búcsúzóul még kezet fogott volna.” Annyira szépre sikeredett ez a lebegtetés, hogy méltó a „kisherceg”-hez, amire az utalás el is hangzik a filmben. Nem méltatlanul.

A film az egymás kölcsönös megbecsülésére tanít, igazi költői szinten.

Gratulálok Becsey Zsuzsának.

Pilisszentiván, 1997 március 15

--------------------------------------------------------------------------------------------------


1997-ben készült 7 perces animációs történet: Mese Nyusziról, azaz Átlátszófülesről és a Jámbor Farkasoroszlánról
/mint első film, diplomafilm is egyben, saját írás-forgatókönyvből, a Magyar Mozgókép Alapítvány és a Varga Stúdió Minores Alapítvány támogatásával/ Bemutató: 1997 febr.-Los Angelesi animációs filmfesztivál, 1997 márc.- Pannónia filmstúdió, 1997 tavasza-Kongresszusi Központ, 1997 Budapest, Őszi Fesztivál-Hunnia mozi, 1998 márc., Filmszemle-Művész mozi, 1998 jún.-Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál (mesehang Szabó Győző)

Nincsenek megjegyzések: